USA-utskott erkänner folkmordet 1915

Tvärtemot president Barack Obamas vilja antog det amerikanska representanthusets utrikesutskott en icke-bindande resolution med innebörden att massakrerna under det första världskriget i det osmanska riket på armenier var ett folkmord.

Frågan om man ska kalla händelserna 1915 för ett folkmord satte den amerikanska kongressen och Vita huset i ett politiskt minfält där man tvingats balansera mellan moral och politiska överväganden. Det är sedan länge känt att Turkiet har varit en av amerikanarnas allra främsta trotjänare i Mellersta östern.

Resolutionen som utskottet tagit fram uppmanar nu president Obama att korrekt benämna de systematiska och medvetna morden på 1,5 miljoner armenier som folkmord.

Turkiet har som en följd av resolutionen kallat hem sin USA-ambassadör. Trots en i stort sett enig forskarkår så förnekar alltjämt Turkiet att ett folkmord ägde rum under det osmanska rikets slutskede.

Även om assyrier och pontiska greker inte nämns i resolutionen så måste det konstateras att det är ett steg i rätt riktning. Om mindre än en vecka så röstar Sveriges riksdag om att erkänna Seyfo som ett folkmord. Det finns fortfarande möjlighet att uppvakta riksdagsledamöterna genom att skriva på uppropet för ett erkännande av folkmordet.

 

Fehmi Barkarmo

Site Footer