Ishtar Issa: Vi kommer inte att tiga

Vänligen presentera dig själv och berätta om dina aktuella studier samt ditt huvudämne?

Mitt namn är Ishtar Issa, dotter till två patriotiska assyrier, Dr Sargoun och Emily Issa. Jag är född och uppvuxen i Iran men flyttade till Los Angeles med min familj år 2001. Jag avslutade min grundexamen från UCLA med ära och har nu fullföljt min dröm om en examen i juridik.

Vad vet du om Seyfo Center och dess verksamhet?

Jag blev uppmärksammad om Seyfo Center genom min kära vän, Mr Sabri Atman, (grundare och chef för Assyriska Seyfo Center i Europa). Målet med Seyfo Center är att arbeta för ett internationellt erkännande av folkmordet, känd i det assyriska språket som svärd, som begåtts mot det assyriska, armeniska samt grekiska folket genom ottomanska turkar under första världskriget (1915-18). För att uppnå sina mål anordnar Seyfo Center bl.a konferenser, seminarier och andra aktiviteter för att sprida information om folkmordet som ännu inte har erkänts.

Varför är assyriska, armeniska och grekiska folkmordet viktigt för dig?

Jag tror att alla folkmord är viktiga eftersom mänsklighet, rättvisa och sanning är viktigt. Det assyriska folkmordet är viktigt för mig eftersom att 750 000 assyrier, 75 % av befolkningen, slaktades av det ottomanska riket. Därför bör världen vara informerad om brotten som begåtts tidigare för att kunna förhindra att liknande tragedier sker igen. Det är inte enbart viktigt att veta om folkmordet, utan viktigt för hela världen att erkänna slakt av hundratusentals människor, särskilt om vi ska kunna säga att folkmord aldrig kommer att inträffa igen.

Om det internationella samfundet inte erkänner missförhållanden i vissa länder finns det då möjlighet att det kan ske igen.

Är det viktigt för våra ungdomar och den nya generationen att veta om sitt förflutna? Hur tror du att det förflutna kommer att påverka deras framtid?

Som Dr David Perley en gång sa: ” En del av att vara assyrier är en syntes av kulturarv, religion och kultur samt det känslomässiga medvetandet som överskrider alla skillnader – teologiska demografiska och övrigt. Att vara en assyrier är att känna: det förflutna är mitt arv och glömma detta skall jag inte. Nuet är mitt ansvar. Framtiden är min utmaning ”

Om vi tillåter oss själva att ignorera och förneka en massaker, tillåter vi oss att ignorera och förneka nuvarande samt framtida massakrer. Så ja, det är mycket viktigt att veta vem du är och var du kommer ifrån. Det är inte tillräckligt att bara ta reda på vilken stad dina föräldrar är födda i, eller vilken kyrka man döptes i. Att äta de assyriska maträtterna eller göra en assyrisk tatuering kvalificerar dig inte som en nationalistisk assyrier. En sann assyrier går tillbaka till sina rötter och studerar dennes historia. Vi har bidragit med så mycket till världen men noteringarna om oss är dock väldigt få. När man är informerad om sitt förflutna, kommer detta att bygga en önskan om att bli nationalistisk, samt en önskan om att engagera sig i att säkra överlevnaden för sin nation genom humanitära, politiska och pedagogiska verksamheter.

Vad ska Seyfo Center, enligt din åsikt, göra för att utbilda och motivera de unga och den nya generationen?

Även om Seyfo Center kan göra mycket för att utbilda de unga om vår historia, tror jag att det första steget är att utbilda och motivera föräldrarna. Assyriska föräldrar har en aktiv skyldighet att driva sina barn till att läsa assyrisk historia, lära sig det assyriska språket samt om sin kultur. Många föräldrar är själva dåligt informerade om de grymheterna mot vårt folk, så att hålla pedagogiska seminarier om hur man presenterar historien om assyrier är en början för Seyfo Center.

När det gäller att utbilda ungdomar, använder många skolor video och andra sociala aktiviteter tillsammans med böcker för att öka fokus på materialet. Jag tror att ett av de bästa sätten att förbättra och motivera eleverna är att skapa videofilmer på YouTube. Detta kommer att ge ett positivt gensvar från studenter, där människor kan dela och skicka videoklipp via sociala nätverk som t ex Facebook.
Genom att sätta en trend i vad det innebär att vara en Assyrier, skapar vi möjligheten till en dominoeffekt där en vän följer den andra och så fortsätter kedjan.

Av Linda Abraham

Site Footer