Pressmeddelande

Som arvtagare till ottomanska riket har Turkiet under 86 år förnekat folkmordet på assyrier och andra kristna i landet. Under den senaste tiden har en del intellektuella turkar försökt försona sig med sin historia genom att offentligt be om ursäkt för händelserna under 1915. Denna försoningskampanj fick dock inte den genomslagskraft som många hade hoppats på och har kommit att underkuvas i turkisk media.

Under Seyfo-Folkmordet 1915 eliminerades två tredje delar av den assyriska befolkningen i osmanska riket. Hus, mark och byar övertogs av kurdiska klaner som deltog i mördandet på assyrierna.

Efter sin fader ärvde Berzan Boti hus och stora landområden. Men arvet visade sig vara egendomar som hade tagits från assyrier som föll offer under Seyfo. För två år sedan kontaktade Berzan Boti Seyfo Center för att lämna tillbaka dessa egendomar.

Under en presskonferens i Riksdagen kommer Berzan Boti att överlämna sina lagfartsdokument till Seyfo Center:s ordförande Sabri Atman.

– Skuldkänslan och skammen var obeskrivlig när jag fick veta var dessa egendomar kom från. Det ända rätta var att be om ursäkt och lämna dessa egendomar tillbaka till sina rättmätiga ägare, sade Berzan Boti i en tidigare intervju.

Presskonferensen kommer äga rum i Sveriges Riksdag. Annelie Enochsson (kd) kommer att vara värd och flera riksdagsledamöter, folkrättsexperter och historiker kommer att hålla tal.

Anmälan

Pga. ett begränsat antal platserna kommer enbart anmälda att släppas in. Anmälan skall göras till info@seyfocenter.se vid anmälan uppge fullständiga namnuppgifter.  

Media

Enbart ackrediterat media kommer beviljas inträde. För ackreditering mejla till info@seyfocenter.se eller ring 0700 504 604

Datum: 13 maj 2009

Tid: 11:00

Plats: Mittpoolen, Riksdagen 

Seyfo Center

Site Footer